İspanya'da Yolsuzluk skandalları halkın monarşiye olan güvenini zedeledi
Son yapılan bir kamuoyu yoklamasında katılımcıların yaklaşık yüzde 40,9'u cumhuriyet yönetimini tercih ettiklerini belirtirken, kraliyet ailesini destekleyenlerin oranı yüzde 34,9'a geriledi. Bağımsızlık Medya için Platform adlı sol eğilimli bir medya grubu tarafından yapılan araştırmada "bilmiyorum" diyenlerin oranı ise yüzde 24,2 oldu.
3 bin kişinin katılımıyla düzenlenen anket ayrıca katılımcıların yüzde 48'inin monarşinin kaldırılması için referanduma gidilmesini istediğini de ortaya koydu. Referanduma karşı olanların oranı yüzde 25, "bilmiyorum" diyenlerin oranı ise yüzde 16,1 oldu. İspanyol anayasasına göre bir monarşinin geleceğine dair kararlar ancak referandumla alınabiliyor.
Ağustos ayında monarşi yanlısı ABC gazetesi için yapılan bir ankette cumhuriyet yanlılarının oranı yüze 33,5'te kalırken, monarşi yanlılarının oranı yüzde 56 olarak çıkmıştı. Kararsızların oranı ise yüzde 4,1 olarak kaydedilmişti.
Yolsuzluk skandalları halkın monarşiye olan güvenini zedeledi
İspanya'da kraliyet ailesinin bazı fertlerine yönelik yolsuzluk, nüfuzunu kötüye kullanma ve vergi kaçırma benzeri suçlamalar halkın monarşiye dair bakış açısını olumsuz yönde değiştirdi.
Hakkındaki yolsuzluk suçlamaları ve milyonlarca euroluk vergilendirilmemiş servet sakladığının ortaya çıkmasının ardından altı yıl önce tahtı oğlu 6. Felipe'ye bırakan eski kral Juan Carlos, hakkında İspanyol Yüksek Mahkemesi tarafından soruşturma açılması üzerine ağustos ayında ülkeyi terk etmişti. 82 yaşındaki eski kral o tarihten bu yana Birleşik Arap Emirlikleri'nde yaşıyor.
Prenses Cristina ise 2010 yılında kendisinin ve eşi Inaki Urdangarin'in yolsuzluk skandalıyla kamuoyunun gündemine geldi. Vergi kaçırmaktan dolayı yargılanan Prenses Cristina beraat etmiş, ancak eşi hapis cezası aldı. Kraliyet ailesine yeniden saygınlık kazandırmak için uğraş veren Kral 6. Felipe, mahkeme süreci nedeniyle kardeşinin Mallorca de Palma Düşesi unvanını geri aldı
2012'de ise, eski İspanya Kralı Juan Carlos Botsvana'ya fil avına gitmiş, bu gezi kralın bacağını kırması üzerine ortaya çıkmıştı. İspanya'nın küresel mali krizden geçtiği bir dönemde yapılan bu masraflı gezi nedeniyle kral halktan özür dilemişti.