Cumhurbaşkanı'ndan ikinci çeyrekte ciddi büyüme hedefi
Erdoğan, Ankara 2. Organize Sanayi Bölgesi'nde 26 yeni fabrika ve altyapıların açılış törenine katıldı. Erdoğan azalan işsizlik ve artan istihdam rakamlarına dikkat çekerek ikinci çeyrekteki büyüme beklentisini açıkladı.
İşte Erdoğan'ın açıklamasından satırbaşları...
Tüm dünyada belirsizliklerin hüküm sürdüğü dönemde Türk iş dünyası yatırımlarına hız verdi. Salgının başından beri sürekli yandık bittik diyerek millete felaket tellahlığı yapanlara en büyük cevap. Açılışını yaptığımızı bu tesislerin ortak bir özelliği bulunuyor. Bu fabrikaların tamamı salgın sürecinde yatırımlarını tamamlayarak faaliyete geçmiştir.
Türkiye, ekonomide, üretimde, tarımda, ticarette başarı çıtasını her geçen gün yukarı taşımaktadır. Toplamda 1 milyar 600 milyon liralık yatırım bedeliyle hayata geçen bu fabrikalar salgın döneminde 1670 kardeşimize iş imkanı sundu. Ayrıca altyapı yatırımlarından arıtma tesislerine, elektrik, doğal gaz hatlarına, ibadethanelerden diğer donatılara kadar girişimcilerin her türlü ihtiyacını karşıladık. Tüm imkanlarımızı seferber ettik.
Örnek bir üretim üssü
Temelini 2005 yılında bizzat attığım organize sanayi bölgesi işte bu vizyonumuzun ürünüdür. Bu bölge 16 yıl önce çorak bir araziyken attığımız adımlar sayesinde bugün 11 milyon metrekarelik alanda 111 alanda üretim yapan örnek bir üretim üssüne dönüşmüştür. Farklı alanlarda üretim yapacak bu fabrikaların vatana ve millete hayırlı olmasını diliyorum.
İhracat ve ithalat başta olmak üzere tüm veriler gücümüzü ortaya koyuyor. 2020 yılında yüzde 1,8 büyüme kaydettik bu anlamda G20 ülkelerinde ikinci sırada yer aldık. 2021'in ilk çeyreğinde yüzde 7 büyüme yakaladık. İkinci çeyreği de büyümeyle kapatacağız. Haziran ayı itibariyle sanayi üretimi çeyreksel bazda yüzde 41, yıllık bazda yüzde 24 artış gösterdi.
İhracatta ise yılın ilk yarısını rekorla kapattık. Temmuz'da ihracatımız 16.4 milyar dolara ulaştı. Ocak-Temmuz ihracatı ise yüzde 35 artışla 121.4 milyar dolara yükseldi. 12 aylık ihracatımız ise 201.5 milyar dolara yükselerek Cumhuriyet tarihinin zirvesine çıktı. Böylece ihracatta ilk defa 200 milyar doları aşmış olduk. Tüm bu rakamların detayına indiğimizde şu gerçeği görüyoruz. Türk ekonomisi talep, üretim ve ihracat açısından dengeli bir çizgide ilerleyen günden güne bir girişim ekonomisine dönüşüyor.
Türkiye bir taraftan ayağına vurulan prangaları parçalarken dünyada yeni bir lige yükseliyor. Büyümeden sanayi üretimine, ihracattan güven endeksine kadar tüm göstergelerde yaşanan pozitif gelişmeler istihdama yansımıştır.
Geçen ay açıklanan işsizlik rakamlarında veriler yüzde 10,6 seviyesine düşmüştür. Yabancı kuruluşlar ülkemize yönelik büyüme tahminlerini yukarı yönlü değiştirdi.
Turizm sektöründeki canlanma yangın felaketine rağmen devam ediyor. 2021 yılını temel göstergelerin tamamında bir başarı grafiği ile taçlandıracağımızı düşünüyorum.
Yeşil ekonomi çalışmaları
Küresel ölçekte iddiaları bulunan bir ülke olarak elbette güçlü ve istikrarlı büyüme hedefimizden taviz vermiyoruz. Bunu yaparken alın terini sömürmeyi, tabiatı tahrip etmeyi de hoş göremeyiz. Çevreye zarar veren her teknolojiyi hayatımızı ne kadar kolaylaştırırsa kolaylaştırsın namlusu insana dönmüş silahtan başka bir şey değildir.
İnsanlık olarak birçok şeyin yenisini üretebiliriz ancak doğanın kaynaklarını yeniden üretemeyiz. Son dönemde yaşadığımız yangın, sel, müsilaj gibi felaketler nasıl bir sorunla karşı karşıya kaldığımızı gösteriyor. Tüm ekonomimiz yeşile ve çevreye uyumlu olmalıdır. Milli teknoloji hamlemizle önemli bir başlangıç yapmıştık. Önümüzdeki dönemde yeşil ekonomi için gerekli adımları atacağız.
Dijitalleşmeye 1 milyon lira destek
Büyük yangınların çıkışını tetikleyen karbon salınımını azaltma noktasında herkese düşen görevler bulunuyor. Sanayimiz başta olmak üzere tüm ekonomimizin yeşile ve çevreye saygı çerçevesinde olması şarttır. Dijitalleşme, yapay zeka ve yeşil büyüme gibi konulara daha fazla ağırlık vermemiz gerekiyor. Önümüzdeki dönemde yeşil ekonominin gerisinde kalmamak için ilave tedbirleri hayata geçireceğiz. İmalatta güçlü bir dijital ekosistem ulaşabilmek için KOBİ’lerin dijitalleşmesine 1 milyon liraya kadar destek sağlıyoruz.
Bundan 19 yıl önce adeta yok mesafesinde olan yenilikçilik ekosistemini günbegün geliştiriyoruz. Yine devlet destekleriyle açılan AR-GE tasarım merkezlerinin sayısı 1597'yi buldu. Ayrıca organize sanayi bölgelerimizin sayısı 326'ya yükseldi. Buralardaki istihdam 2 milyon 116 bin kişiye çıktı.
Ülkemizin 19 yılına damga vuran bu yatırım hamlemizin diğer illerimiz gibi Ankara da payını almıştır. İlimizdeki OSB sayısını 12'ye çıkardık. Kurulan 13 sanayi sitesi de 2500'ün üzerinde emekçiye istihdam sağlıyor.
Ankara ülkemizin en önemli üretim üslerinden biri
Ülkemizin 19 yılına damga vuran bu yatırım hamlemizin diğer illerimiz gibi Ankara da payını almıştır. İlimizdeki OSB sayısını 12'ye çıkardık. Kurulan 13 sanayi sitesi de 2500'ün üzerinde emekçiye istihdam sağlıyor. KOSGEB 1 milyar 312 milyon lira destek verdi. Ankara'daki teknoloji geliştirme bölgelerinin sayısı 10'a ulaştı. Tüm sektörlerde müthiş bir ivme yakalayan Ankara ülkemizin en önemli üretim üslerinden biri haline geliyor.