HDP iddianamesinde detaylar belli oldu
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin'in HDP’nin kapatılması için Anayasa Mahkemesi'ne gönderdiği iddianamenin detayları belli oldu. İddianamede, HDP’nin mevcut eş başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar ile tutuklu eski eş genel başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ dahil 687 HDP’li hakkında siyasi yasaklılık istendi.
HDP'NİN HAZİNE YARDIMINDAN MAHRUM BIRAKILMASI TALEP EDİLDİ
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) kapatılması istemiyle iddianame düzenleyerek Anayasa Mahkemesine (AYM) gönderdi. İddianamede, HDP'nin mevcut eş başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar ile tutuklu eski eş genel başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ dahil 687 HDP'li hakkında siyasi yasaklılık istendi.
HDP'nin hazine yardımından mahrum bırakılması ve mal varlığına tedbir konulması da talep edildi. “HDP'nin terör eylemlerinin odağı olduğu, HDP üyelerinin beyan ve eylemleriyle devletin milletiyle bölünmez bütünlüğünü bozmayı, ortadan kaldırmayı amaçladıkları” belirtilen iddianame, Anayasa Mahkemesi Raportörünün hazırlayacağı ilk rapordan sonra AYM Başkanlığı tarafından incelenecek. İddianame kabul edilirse, HDP'den savunma istenecek.
BAŞSAVCI ŞAHİN, ESAS HAKKINDAKİ GÖRÜŞÜNÜ SUNACAK
Açılan davada, “ceza davası” prosedürü izlenecek. AYM Başkanı Zühtü Arslan,raportör görevlendirecek. Bu raportör ilk inceleme raporunu hazırlayarak Başkanlığa sunacak. HDP’den ön savunma istenecek. Ön savunmanın ardından Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin, esas hakkındaki görüşünü sunacak. Bu görüş de HDP’ye gönderilecek.
10 ÜYENİN OYU GEREKİYOR
Raporun ardından, AYM Başkanı Zühtü Arslan kapatma isteminin görüşülmesi için bir toplantı tarihi belirleyecek. Bu tarihte toplanacak olan 15 kişilik AYM heyeti, dosyayı karara bağlayacak. Heyet, toplantıya katılan üyelerin üçte iki oy çokluğuyla yani 15 üyenin 10’unun oyuyla karar verecek. AYM, HDP'nin Anayasa’da sayılan hallerden ötürü kapatılmasına veya dava konusu fiillerin ağırlığına göre hazine yardımından kısmen ya da tamamen yoksun bırakılmasına da karar verebilecek. AYM'nin kararı hem HDP hem de Yargıtay Başsavcılığına gönderilecek. Karar Resmi Gazete'de de ilan edilecek.
Yargıtay Başsavcısı Şahin, HDP'ye açılan kapatma davasıyla ilgili bir açıklama yaptı. Açıklamada, “HDP yönetici ve üyelerinin beyan ve eylemleriyle demokratik ve evrensel hukuk kurallarının kabul etmeyeceği şekilde davrandıkları, PKK terör örgütü ve bağlı örgütlerle birlikte hareket ettikleri, örgütün uzantısı olarak faaliyetlerde bulunarak Devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü bozmayı ve ortadan kaldırmayı amaçladıkları anlaşıldığından partinin kapatılması Anayasa Mahkemesinden talep edilmiştir” denildi.